Kipcurry, bloemkool & wortelsalade met ananas
By CFH Member & Keukenprinses, Floor Spruijt
Ongeveer twee jaar geleden kreeg ik een boek cadeau van vrienden, ‘Oergondisch genieten’ van Ria Penders en Yvonne van Stigt. Deze dames hebben een boek vol leuke recepten gebaseerd op oervoeding (Paleo dieet) en was mijn eerste kennismaking met ‘pure’ voeding. Niet dat ik heel ongezond at maar de traditionele AGV (aardappelen, groenten, vlees) kwam vaak op tafel.
Door dit boek ben ik vooral mijn avond maaltijden anders gaan inrichten en kies nu vaker voor vlees of vis gecombineerd met een salade en gebakken/gekookte groenten. Hierdoor vervang ik de aardappelen door een ander type groente, hoe simpel is dat! Het boek is echt een aanrader voor degene die puur wil eten. Het kruidengebruik in het boek was voor mij ook nieuw en zorgde er voor dat ik vooral groenten meer ben gaan eten. Genoeg over het papier hier is een van mijn favoriete recepten uit het boek: Kipcurry, bloemkool & wortelsalade met ananas!
Ingrediënten kipcurry (2 personen):
- 400 gram scharrel kipfilet in blokjes
- 250 gram bio kastanjechampignons in plakjes
- 1 ui gesnipperd
- 1 teentje knoflook gesnipperd
- 1 pakje kokosmelk (250 ml) Zelf heb ik vaak die van Go-tan
- 2 el kerrie
- 1 tl Garam Massala
- 100 ml water
- Olijfolie of Kokosolie
- Zout
Bereiding:
- Fruit de ui aan in een droge braadpan doe daarna de olijfolie of kokosolie erbij en voeg de knoflook, kipblokjes, kerrie en garam massala toe.
- Bak het geheel lichtbruin.
- Voeg de champignons toe en schep goed door.
- Voeg de kokosmelk toe en daarna het water. Let op het vocht, ik vind een “dikke” curry lekker dus gebruik vaak niet al het water.
- Laat het nog 5 tot 10 minuutjes pruttelen.
- Breng op smaak met zout.
Ingrediënten wortelsalade met ananas:
- 1 grote winterwortel (of 2 kleine ;))
- 2 schijven verse ananas
- 1 tot 2 el rozijnen
- 2-3 el notenolie (ik gebruik altijd walnotenolie maar een ander nootje voldoet ook)
- 1 el citroensap
Bereiding:
- Rasp de winterwortel.
- Snij de ananas in kleine stukjes en meng met de wortelrasp samen met de rozijnen.
- Meng de olie en citroensap door het geheel. Als je een grotere hoeveelheid maakt heb je voor de volgende dag een lekker tussendoortje. Als je niet van ananas houdt kan je een ander soort fruit toevoegen of als je niets voor handen hebt een klein beetje honing toevoegen voor het zoetje.
Ingrediënten roergebakken bloemkool:
- 1 bloemkool
- Olijfolie
Bereiding:
Raad eens ; )
Snij de bloemkool in stukjes en roerbak in een wok met een beetje olie. Ook erg lekker met andere koolsoorten zoals broccoli, witte kool of spruitjes!
Zelf maak ik de curry bij voorkeur één dag van te voren zodat de smaken lekker intrekken in de champignons en de kip.
Oja voor de vegetariërs; je kan de curry natuurlijk heel goed met een aantal verschillende soorten paddenstoelen maken, superlekker!
Grtz! Floor