Voor alle healthy freaks: een heerlijk healthy gerecht, echt om te smullen!
Warme salade met wortelgroenten & granen, met een ahorn-komijndressing
De wortelgroenten zijn erg vullend en maken deze salade geschikt als hoofdmaaltijd. Je kunt de groenten eventueel vervangen door aardappelen, knolselderij en stukjes paprika, maar snijd ze wel in even grote stukjes.
Voor 4 personen
Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 1 uur en 5 minuten
Ingrediënten
- 2 pastinaken, geschild en in de lengte gehalveerd
- 4 middelgrote wortels, geschild
- 3 takjes tijm
- 3 takjes rozemarijn
- 4 el olijfolie
- zwarte peper en zeezout
- 2 rode uien, gehalveerd
- 2 zoete aardappelen, ongeveer 350 g. geschild en in de lengte in partjes
- 20 cherrytomaatjes
- 200 g. Gemengde granen zoals farro, quinoa en (parel)gort
Voor de dressing
- 2 el ahornsiroop
- 2 el ciderazijn (ik heb appelazijn gebruikt)
- 120 ml extra vergine olijfolie
- 2 teentjes knoflook, geperst
- ¼ tl komijnpoeder
- zwarte peper en zeezout
Bereiding
- Verwarm de oven voor tot 190 graden. Meng in een grote braadslede de pastinaak, de wortels, de tijm en de rozemarijn met de helft van de olijfolie. Bestrooi met peper en zout en rooster 20 minuten in de oven.
- Haal de braadslede uit de oven en doe de uien, de zoete aardappelen en de rest van de olijfolie erbij. Bestrooi met peper en zout en rooster nog 30 minuten.
- Voeg de tomaten toe en bak nog 15 minuten.
- Meng ondertussen de ingrediënten voor de dressing. Breng op smaak en voeg indien nodig meer peper, zout of azijn toe.
- Kook de granen zoals aangegeven op de verpakking beetgaar. Giet af, roer de helft van de dressing door de nog ware graankorrels en breng op smaak. Houd warm tot de groenten klaar zijn.
- Schenk het merendeel van de overgebleven dressing over de geroosterde groenten en schep om. Meng de granen voorzichtig door de groenten en schep op een serveerbord. Besprenkel met de rest van de dressing en serveer direct.
Enjoy! Martine