Gepofte zoete aardappel met oosters kipgehakt
by CFH member Kirsten Bus
Zoete aardappel, heerlijk! Je kan er van alles mee maken van patatjes tot pasta maar de gepofte variant vind ik het lekkerst!
Dit kruiden mixje heb ik van mijn moeder gepikt. Zij maakt er altijd ‘oosters kipgehakt’ van (zoals mijn broertje en ik het noemen). Dat is eigenlijk gewoon gewokt kipgehakt met een oostersmixje, wat mijn grote kleine broertje het liefst elke dag eet.
Ik wilde er wat anders mee doen dan alleen rijst er aan toe te voegen en besloot het te combineren met zoete aardappel. Een gepofte aardappel kan je met van alles vullen en ik heb al meerdere varianten geprobeerd. Deze variant wil ik graag met jullie delen:
Ingrediënten kruiden mix
- 2 1/2 theelepel paprika poeder
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1/2 theelepel kurkuma (geelwortel)
- 1/2 theelepel uienpoeder
- Mespuntje koriander
- Mespuntje knoflookpoeder
- Mini mespuntje chilipoeder (meer als je van hot-hotter-hotst houd :-P)
- Snufje himalaya zout
- Snufje peper
- Snufje nootmuskaat
- 2 eetlepels olijfolie (kan ook met kokosolie zonder smaak)
Mix eerst de droge kruiden door elkaar totdat het goed gemixt is en voeg dan de olijfolie toe. Nog even goed mixen en de kruiden mix is klaar.
Andere ingrediënten (2 personen)
- 4 middelgrote zoete aardappelen
- 300 gram kipgehakt
- 2 zoete punt paprika’s, in stukje gesneden.
- 2 handjes taugé
- 3 tot 4 bosuitjes, in ringetjes gesneden.
- Verse knoflook (zoveel als je wilt)
- 14 gram gesmolten kokosolie
Bereiding
Make, shake and bake!
- Verwarm de oven voor op 175 graden of 160 als je een hete lucht oven hebt.
- Boen de zoete aardappelen goed schoon en verwijder eventuele onzuiverheden (niet schillen!) maak de aardappelen droog in een theedoek en wikkel ze strak in aluminium folie en prik met een vork gaatjes in de bovenkant.
- Als de oven warm is gaan de aardappelen voor 60 minuten de oven in.
- Spoel de taugé af en overgiet deze met kokend water, daarna met koud water en goed laten uitlekken.
- Maak de paprika schoon en snij in stukjes.
- Maak de bosuitjes schoon en snij deze in ringetjes.
- Verhit de kokosolie in de wok, fruit de knoflook en doe het kipgehakt erbij.
- Overgiet het kipgehakt met de kruidenmix en wok het goed gaar.
- Voeg als laatste de taugé, paprika en bosui toe en wok nog even kort mee zodat het knapperig blijft.
- Als de aardappelen uit de oven komen kan je ze met een mes in het midden doorsnijden maar niet het folie eraf halen. Duw de 2 helften voorzichtig uit elkaar en vul deze met het kipgehakt mengsel.
- Plaats de aardappelen nog een paar minutjes in de oven en smullen maar!
Je houdt een deel van het kip/groente mengsel over. Dit kan je de volgende dag eventueel als lunch eten met rijst erbij.
Enjoy! X Kirsten