Coach Tim Koning verteld over zijn ervaring met verschillende dieetvormen en de rol van gezonde voeding in zijn fitte levensstijl.
Gezonde voeding is hot!
Voeding is hot! Steeds meer mensen komen erachter hoe belangrijk gezonde voeding is. De ene start met het ‘Paleo dieet’, de andere doet ‘Intermitted fasting’, weer een ander doet het ‘Zone -dieet’. Ook zijn er mensen die niets doen, omdat zij het woord ‘dieet’ verbinden aan eten aan de hand van veel restricties. Echter het woord ‘dieet’ is niets anders dan een vorm van eetwijze en heeft door de jaren heen de verkeerde lading gekregen. Maar wat is nu het beste voor je? Welk dieet moet je wanneer volgen? In deze blog besteed ik aandacht aan de verschillende soorten diëten waarmee ik heb geëxperimenteerd. De gedachten er achter en de voor- en nadelen. Deze zijn niet op wetenschap bewust maar op eigen ervaring.
Intermitted fasting
Het intermitted fasting principe gaat uit van een 16 uur lange vastentijd en een eetraam van 8 uur. De gedachte achter deze methode is om een langere periode van de dag in de vetverbrandingszone te blijven. Je traint aan het einde van de vastenperiode dus start ongeveer na 15 uur vasten met trainen, wat gek genoeg niet ten koste gaat van je prestatie. Deze methode heeft ervoor gezorgd dat ik droger werd. Vele tegenstanders van deze methode zeggen dat je door het lange vasten spiermassa verliest, maar bij mij was dat niet het geval. Het grote nadeel van dit dieet vond ik niet de vastenperiode, maar de eetperiode. Het nuttigen van ale calorieën in een eetraam van 8 uur, ging mij na een aantal dagen tegen staan.
Carb cycling
Een principe waarin je 3 dagen geen koolhydraten eet om de vetverbranding te stimuleren, en daarna weer 1 dag neemt om koolhydraten te laden. Om droog te worden een super effectief middel. Het nadeel vond ik dat mijn CrossFit prestaties achteruit gingen en dat is dan ook de reden dat ik na een maand ben gestopt. Het resultaat van deze maand Carb Cycling was echter wel een vetpercentage verlies van 2%.
Zone Dieet
Een populair dieet onder krachtsporters. Je eet in blokken en het aantal blokken wordt samengesteld aan de hand van je eiwit behoefte. Je eet maximaal 6 blokken per maaltijd en je eet 5 maaltijden op een dag. Een blok bestaat uit 7 gram eiwitten, 9 gram koolhydraten en 1, 5-3 gram vet. Je mag in dit dieet alles eten (wat werkelijk een voordeel is). Je prestaties blijven gelijk en je verliest ook gewicht. De gedachte achter de samenstelling van de blokken is dat het je geestelijke focus verrijkt en een verzadigd gevoel geeft voor 4 uur. Wanneer je daadwerkelijk aan deze blokken houdt, is dit ook werkelijk het geval. Een voordeel van dit dieet is dat je alle producten mag, zolang je maar binnen je blokken blijft. Een nadeel is dat dit dieet veel tijd vergt met betrekking tot meal prep (voorbereiden van de maaltijden). De basis versie van het Zone dieet is makkelijker vol te houden. Je neemt je hand als maatstaaf, eet nooit meer dan een handpalm eiwitten, 2 handen groenten en een duim vet bij iedere maaltijd.
PHP (Personal Hormonal Profiling)
Het doel van hormonal profiling is dat je hormoonhuishouding optimaal gaat functioneren. Dit wordt gedaan door alle voeding te splitsen in 4 voedingsgroepen en deze gescheiden van elkaar te eten. De voedingsgroepen zijn: eiwitten, koolhydraten, vetten en groenten. In het kort worden de eiwitten, groenten en vetten met elkaar gegeten en de koolhydraten vormen een andere maaltijd. Dit dieet is echt super makkelijk te volgen en zorgt er ook voor dat je het goed kan volhouden. Daarnaast mag je zuivel en brood, waardoor er geen voedingsgroepen worden uitgesloten. Ik volg dit dieet zo nu en dan een periode omdat ik een stukje mee wil pikken van alle goede eigenschappen van bepaalde producten.
Paleo
Het laatste dieet waar ik in aanraking mee ben gekomen is het Paleo dieet. De gedachte is om te eten zoals onze voorouders dit deden in de oertijd. Dus geen zuivel en graanproducten en zoveel mogelijk producten die onze voorvaderen ook aten, te denken aan rood vlees, noten, vis, groenten en fruit. Omdat een strict paleo dieet een atleet niet van voldoende koolhydraten voorziet, is er ook een speciale atleten versie van het dieet gemaakt. Deze atleten versie is het dieet wat in nu volg. Je mag in dit dieet je extra koolhydraten halen uit aardappels (zowel zoete als de gewone). Het Paleo dieet voor atleten bestaat uit 5 fases van eten:
- Fase 1 is het laden van koolhydraten voordat je gaat trainen;
- Fase 2 is eten tijdens de wedstrijd;
- Fase 3 is een Post-work-out shake met snelle koolhydraten;
- Fase 4 is de eerste vaste maaltijd met langzame koolhydraten;
- Fase 5 eet je koolhydraten weer zoveel mogelijk gehaald uit groenten.
Om de volgende dag weer te starten met fase 1.
Het Paleo dieet voor atleten is een dieet dat goed bij mij past. Ik voel me super goed bij dit dieet en mijn prestaties zijn beter dan dat ze waren.
Ik heb last van mijn buik wanneer ik te veel zuivel eet of drink en ik ben geen groot fan van rijst. Binnen het eetschema dat ik nu hanteer hou ik voor mezelf wel op zondag de mogelijkheid om te cheaten. Echter zie ik hierin wel een verschuiving komen. Ik cheat steeds meer met rijst maaltijden of een broodje.
Tip!
Het advies dat ik als coach zal geven is:
“Probeer een dieet uit waarvan jij denkt dat het goed bij je past, of combineer twee diëten. Experimenteer hiermee! Analyseer je lichaam en ga na wat goed voor jou werkt want iedere persoon is anders en reageert anders op bepaalde voedingsstoffen en laat het voor 85% bestaan uit voeding dat uit de natuur komt.”
Greetz Tim
Wil je graag hulp krijgen op het gebied van voeding?
Informeer bij Chris of Marloek over de mogelijkheden op het gebied van voedingsbegeleiding!